Extravagantul Mr. Deeds

mr-deeds-go-to-town

Extravagantul Mr. Deeds / Mr. Deeds Goes to Town – nom. Oscar
Comedie, SUA, 1936
Regia: Frank CapraOscar
Cu: Gary Cooper – nom. Oscar

1 premiu Oscar [5]

Extravagantul Mr. Deeds e o cascadă de invenţii cinematografice, care profunde, care bufone. Psihologia eroului e aceea de ‘suflet nevinovat’ debarcat în viesparul societăţii new-yorkeze. Răii şi şmecherii din metropolă caută să-l înşele, dar nu reuşesc decît să-l jignească. […] Tot ce spune, tot ce face, tot ce întreprinde e frumos, cinstit, spontan, înviorător ca o briză de aer proaspăt venită de-a dreptul din pădure. La care se mai adaugă ceva. Contrastul dintre el şi societate oamenilor cu apucături josnice.” (Drumuri, destin, climate, 1977)

“Elogiu adus purităţii sentimentelor în anii crizei economice. Deşi i se opune o ziaristă – înger şi demon – ca în poveştile frumoase, ‘demonul’ va fi cel care va depune armele.” (Dicţionar universal de filme, 2002)

“Deeds poate fi considerat un fel de Roosevelt pe care opoziţia l-a acuzat în ce priveşte instituirea New Deal-ului şi irosirea banilor pentru a ajuta săracii şi şomerii, în timp ce Capra poate fi considerat un fel de Deeds datorită naivităţii şi implicării sale.” (Georges Sadoul) (Cinema… un secol şi ceva, 2004)

“Capra crede în fericirea umană; el crede în natura umană. Bunătatea, simplitatea, dezinteresul devin în mîinile lui calităţi redutabile.” (Graham Greene) (Cinema… un secol şi ceva, 2004)

“Maşina de confecţionat iluzii a Hollywoodului are în Extravagantul Mr. Deeds o mostră de punere în circulaţie a mitului american al posibilităţilor infinite şi totodată o articulare indulgentă, prin cinematograf, a studierii unei societăţi ce uneori nu reuşeşte s privească realitatea în faţă.” (Teme şi stiluri cinematografice, 1987)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: