Gary Cooper

“În 1930 este deja un actor de primă mărime în constelația cinematografului american, reprezentant tipic al cavalerului din vest – personaj realizat cu o inegalabilă autenticitate. Aparițiile sale din Sergentul York (Oscar 1941), La amiază (Oscar 1952) ș.a. l-au plasat printre cei mai mari actori americani de film. Jocul lui Gary Cooper este simplu, discret, măsurat; la fel replica și gestul dramaticc, schițate cu zgîrcenie, dar cu o subtilă expresivitate. Datele personale ale interpretului se vor contopi cu cele ale westmanului căruia îi va glorifica memoria de ‘apărător al nobilelor cauze tradiționale’ de-a lungul a zeci de creații exemplare.” (Dicționarul actorilor de film, 1977)

„Este cel mai mare actor actor din lume. El face fără efort ceea ce noi, ceilalți, ne străduim să deprindem ani de zile – arta de a fi firesc.” (John Barrymore) (Cinema… un secol și ceva, 2002)

„El a fost poetul realului. Se pricepea la vaci și tauri, la mașini și la maree. Avea entuziasmul unui băiat tînăr și politețea unui domn de modă veche.”(Clifford Odets) (Cinema… un secol și ceva, 2002)

Oscar special în 1961 pentru „nenumăratele roluri memorabile și pentru recunoașterea internațională pe care el, ca persoană individuală, a adus-o industriei cinematografice”.

Filme:

Adio, arme (1932)
Bengali (1935)
Extravagantul Mr. Deeds (1936)
Texas (1940)
Sergentul York (1941)
La amiază (1952)
Vera Cruz (1954)
Legea Domnului (1956)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: