Dictatorul

the-great-dictator

Dictatorul / The Great Dictator – nom. Oscar
Comedie, SUA, 1940
Regia: Charles Chaplin – nom. Oscar pt. scenariu
Cu: Charles Chaplin – nom. Oscar

[5] nom. Oscar

Dictatorul nu e doar capodopera lui Chaplin, ci şi opera cea mai bogată şi cea mai completă. Filmul se construieşte permanent pe două planuri antagoniste, unul ironic şi poetic – cel al lui Charlot, celălalt satiric şi burlesc – cel al lui Hynkel. Cele două planuri se întrepătrund într-o armonie discordantă, un echivalent cinematografic al disonanţelor din muzică.” (Jean Mitry) (Cinema… un secol şi ceva, 2002)

“Film de curaj tematic, dar mai sărac estetic (referindu-ne, desigur, la standardele chapliniene), care se ramifică pe două planuri, o dată cu dedublarea personajului: unul ironico-liric, prezentarea duioasă a ghetoului, şi alta de satiră feroce a vieţii Dictatorului. Interesant comentariul umoristic-psihologic al relaţiilor hynkel-napoleoniene, comic împins la un facil burlesc excentric, în timp ce scenele din exilul ‘Austerlitzului’ sînt de un lirism feroce.” (Dicţionar universal de filme, 2002)

“În ciuda mesajului său deschis politic, Dictatorul rămîne unul dintre cele mai amuzante şi mai inovatoare filme ale lui Chaplin, folosind strălucit burlescul şi pantomima bufă pentru a-l parodia nu numai pe Hitler, ci însuşi conceptul de dictatură.” (Derek Winnert) (Cinema… un secol şi ceva, 2002)

“Nu vă dăruiţi acestor oameni denaturaţi, acestor oameni-maşină cu inimi de maşini. Voi nu sînteţi maşini. Nu sînteţi vite! În inimile voastre purtaţi iubirea de oameni!” (Din discursul din Dictatorul)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: