Amélie

Amélie / Le fabuleux destin d’Amelie Poulain – Cel mai bun film european 2001, César, nom. Oscar pt. cel mai bun film străin
Comedie romantică, Franţa, 2001
Regia: Jean-Pierre Jeunet – Cel mai bun regizor european 2001, César
Cu: Audrey Tautou – nom. César

4 premii César [13]
2 premii BAFTA [9]
[5] nom. Oscar

Filmul cu cel mai mare succes de public în Franţa în 2001 este o fantezie estetic-inteligentă, care proiectează visul-dorinţă în cotidian. Cu o muzică excelentă, un ritm ameţitor mai ales în prima jumătate de oră, “comedia sofisticată, altoită pe un basm post-modern” (Eugenia Vodă) a lui Jean-Pierre Jeunet, “un Clair cu jucării tehnologice de ultimă oră” (Andrei Gorzo), e “un regal vizual” (Laurenţiu Brătan). Oricare dintre spectatorii care urmăresc cu sufletul la gură fabulosul destin al unei “Zîne în bocanci” (Alex. Leo Şerban) ajunge să declare, cu mai multă sau mai puţină convingere: „Amélie c’est moi!” (Iulia Blaga). “Amélie e ceea ce se cheamă un ‘fenomen’.” (Alex. Leo Şerban)

Pelicula avut cele mai multe nominalizări César din istoria celei mai cunoscute distincţii acordate de o cinematografie europeană – 13 şi a primit 4, pentru cel mai bun film, regizor, muzică, decoruri. A candidat la Oscar la 5 secţiuni, inclusiv pentru cel mai bun film străin, dar contextul internaţional a impus o altă decizie, politically correct. Filmul a fost bine primit nu numai de francezi, ci şi de americani, obţinînd cele mai mari încasări înregistrate vreodată de un film francez în Statele Unite.

Pe LiterNet puteţi citi cronicile lui:

Alex. Leo Şerban
Andei Gorzo
Laurenţiu Brătan
Iulia Blaga

“Jeunet reia aici, mai liber ca oricînd, procedeul preferat al eseului umoristic, vorbind pe un ton savant despre excentrici antrenaţi în întîmplări absurde şi prea aglomerate, autorul însuşi recunoscînd că a concentrat, în filmul său, anecdote cît pentru 5-6 subiecte. Intenţia de a evoca, nostalgic, parfumul suburbiilor de odinioară este subminată de uscăciunea proprie stilului cineastului care favorizează doar elaborarea imaginii şi umorul glacial.” (Dicţionar universal de filme, 2002)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: